fredag 11 april 2008

Lavishmiddag - kycklingfajitas


Vill du göra en riktigt god fajita är härlig oxbringa oslagbart. Men då detta inte alltid är helt enkelt att få tag på är kyckling ett simpelt och fint substitut.

Med den brasklappen ur vägen: unna dig och ett par vänner en amerikanskt mexikansk måltid utan burkighet - Lavishfajitan!

4 portioner
5 kycklingfiléer
4 limefrukter
3 gula lökar
3 gröna chilifrukter (spansk peppar för den veke, jalapeño för den morske)
2 gröna paprikor (gärna turkisk paprika)
2 klyftor vitlök
2 msk oregano
1 kruka koriander
1 tsk spiskummin
1 torkad chipotle (alternativt två tsk chipotlepasta)
1,5 dl hönsbuljong
sallat
tomat
ost
salsa
guacamole
tortillabröd

Kör en lök, saften från tre limefrukter, oregano, 1 dl olivolja, 2/3 kruka koriander, spiskummin och chipotle i mixern. Låt kycklingen marinera i detta i fyra timmar.

Torka bort överflödig marinad, men spara en del av den. Salta, peppra och grilla kycklingfiléerna så de får fin färg, ett par minuter per sida, låt de gå klart i ugnen på 175 grader (ungefär 10 minuter).

Under tiden: Skiva överstående lök, chili och paprika. Fräs detta i olivolja på rätt så hög värme, ska ta lite färg. Tillsätt vitlöken när det andra börjar bli klart, se till att inte vidbränna vitlöken. Krydda med spiskummin, salt och peppar. Pressa på en lime och tillsätt en del av marinaden. Slå på hönsbuljongen och reducera.

När kycklingen är färdig, skär den i strimlor och lägg i bland grönsakerna.

Servera i tortillabröd med sallat, salsa, guacamole, tomat och ost. (behöver du recept på salsa eller guacamole - googla)

Drick duktigt med öl till maten och vissla på alla señoritas som passerar.

Inga kommentarer: