söndag 13 januari 2008

Livin Lavish - lite grabbigt?

Det är söndag, varför inte äta som Lavish-grabbarna?
Morots- och sellerijuice, ca 1 liter:
2 kg morötter
1 halv rotselleri
1 citron

Skala morot och selleri. skär i bitar. Kör allt i din råsaftscentrifug. I med saften från en citron. Kyl väl.

Helstekt hängmörad ryggbiff med Lavishsallad och medelhavssmör, 4 portioner:

1 kg hängmörad ryggbiff (eller annat fint kött, Duå har grejerna)
smör
salt, peppar

2 nävar ruccola
1 rejäl näve spenat
1 näve machésallat
25 valnötter
1 haloumi
1 fänkål
1 granatäpple
5 shitakesvampar
1 citron
olivolja
salt, peppar.

Smör, 100 g
1/3 kruka timjan
1/3 kruka basilika
10-15 kalamtaoliver, urkärnade
1 sardellfilé
1 vitlöksklyfta
havssalt
peppar

Börja med medelhavssmöret. Plocka fram smöret i god tid, låt det bli rumsvarmt. Kör ned alla andra ingredienser i en mortel och smascha det ordentligt till en sörja. Arbeta ihop det med smöret till en jämn smet. Gör till en rulle i gladpack och släng in i frysen, plocka ut en kvart före servering.

Bryn det fina köttet i smör i het panna så att alla sidor får färg. Lite extra tid på fettkappan. Salta och peppra. Kör in i ugnen, 90 grader, digital stektermometer till 55 grader innertemperatur på köttet, ca 50 minuter. Tag ut köttet och låt det vila i tio minuter innan tranchering.

Medan köttet är i ugnen, ordna salladen. Grilla haloumi (eller stek om du inte har grillpanna) och dela den i trianglar. Krossa valnötsskalen och utvinn nötterna. Julienneskär fänkålen (smala stavar, that is). Skiva svampen tunt. Pilla ut kärnorna ur granatäpplet. Blanda med ruccola, spenat och maché. Pressa över citronen, i med olivolja, salt och peppar. Blanda.
Servera med ett gott rött vin.

2 kommentarer:

Per sa...

Tjena killar!
Råkade hamna in hos er....
Grym sida, fortsätt att va flitiga och kör hårt och lycka till

Kul att se att ni behandlar köttet på ett föredömligt sätt, that´s the way to do it :)

Mvh

Per
DUÅ

Stefan sa...

Kul att du hittade hit, och jag måste passa på att tacka för det fantastiska köttet, bland det godaste jag ätit all time.

Jag är grymt sugen på en uppföljning, tittar in i butiken snart.

/
Stefan